بررسی ترمودینامیکی برهمکنش آمینواسیدهای آرژنین و گلوتامیک‌اسید بر انبوهش سورفکتانت کاتیونی ستیل تری متیل آمونیوم برماید: یک مطالعه‌ی هدایت سنجی

نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان ، رشت، ایران

2 رشت، دانشگاه گیلان، دانشکده شیمی، گروه شیمی کاربردی

چکیده

در این مطالعه، رفتار مایسل شدن سورفکتانت کاتیونی ستیل تری‌متیل آمونیوم برماید (CTAB)، در محلول آبی و همچنین در حضور دو آمینو اسید آرژنین و گلوتامیک اسید در غلظت‌های متفاوت (001/0 ، 005/0 و 01/0مولار) و دماهای مختلف (2/298 - 2/318 کلوین) با استفاده از روش هدایت‌سنجی مورد بررسی قرار گرفت. تشکیل مایسل در حضور آرژنین در غلظت های پایین تر و در حضور گلوتامیک اسید در غلظت های بالاتری رخ می دهد. به بیان‌دیگر مقادیر غلظت بحرانی مایسلی شدن (CMC) با افزایش غلظت آرژنین کاهش یافته درحایکه با افزایش غلظت گلوتامیک اسید افزایش می یابد. از طرفی افزایش دما موجب افزایش غلظت بحرانی مایسل (CMC) این سورفکتانت در حضور و عدم حضور آمینواسید می‌شود. با استفاده از مقادیر CMC و α، پارامترهای ترمودینامیکی مانند انرژی آزاد گیبس استاندارد (ΔG°)، آنتالپی استاندارد (ΔH°) و آنتروپی استاندارد (ΔS°) محاسبه شده‌اند. مقادیر ΔG° در تمام شرایط منفی است که نشان می‌دهد برهمکنش بین آمینواسید و سورفکتانت خود به خودی است. علاوه بر این، داده‌های ترمودینامیکی نشان می‌دهد که هم در حضور اسیدآمینه و هم در غیاب آن ΔH° منفی و ΔS° مثبت است. بنابراین هر دو نیروی هیدروفوبی و الکترواستاتیکی در پیشرفت فرایند مایسلی شدن موثر هستند. .همچنین، بزرگتر بودن مقادیر TΔS° نسبت به ΔH° نشان می‌دهد که نیروی پیشبرنده‌ی اصلی فرایند آنتروپی است و آنتالپی سهم کمتری دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Thermodynamic investigation of the interaction between amino acids arginine and glutamic acid in micellization of cationic surfactant cetyltrimethylammonium bromide: a conductometric study

نویسندگان [English]

  • Hamid Dezhampanah 1
  • Vahid Pourmahdi-Tazeh Abadi 2
1 Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Guilan P.O. Box 1914, Rasht 0098, Iran
2 aDepartment of Applied Chemistry, Faculty of Chemistry, University of Guilan, Rasht, Iran
چکیده [English]

In this research, the effect of cationic micelles cetyltrimethylammonium bromide (CTAB) on interactions of two amino acids arginine and glutamic acid in aqueous solution have been investigated varying concentrations (0.001, 0.005 and 0.01 M) at different temperatures (298.15–328.15 K). The electrical conductivity measurement was used to calculate the effect of temperature and concentration of added amino acids on the micellization of surfactant and the results have been discussed in terms of two amino acids + CTAB, hydrophobic and electrostatic interactions in aqueous medium. The results showed that the values of critical micellization concentration (CMC) decreased with increasing concentration of arginine, while it increased with increasing concentration of glutamic acid. Using CMC and α values, thermodynamic parameters such as standard Gibbs free energy (ΔG°), standard enthalpy (ΔH°) and standard entropy (ΔS°) have been determined in the presence of amino acids (arginine and glutamic acid). ΔG° values are negative in all conditions with negative ΔH° and positive ΔS°, which indicates that the interaction between amino acid and surfactant is spontaneous. Therefore, both hydrophobic and electrostatic forces play a role in promoting the reaction. Also, the larger values of TΔS° compared to ΔH° show that the main driving force of the process is entropy and enthalpy has a smaller contribution.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Amino acid
  • Cetyltrimethylammonium bromide
  • Conductometric
  • Glutamic acid
  • Micelliszation