نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
reclamation of salt silver nitrate chemical synthesis method of CPR. In this method, polyvinyl alcohol (PVA) as پایدارکننده and trisodium citrate is used as a احیاءکننده agent. Visible-ultraviolet-absorption spectroscopy (UV-Vis) and dynamic light scattering (DLS) techniques formed the silver nanoparticles with 43 nm to a medium size تاًیید. In the next step powder purchased sea floor, rinsed with distilled water several times, and after drying of the elk were given passes to the resulting uniform size particles. The composition of the preparation of the powder components using x-ray fluorescence spectroscopy (XRF) was detected. For the preparation of nano-bio composit, a decent amount of colloidal silver nanoparticles synthesis solution with a certain amount of powdered sea floor preparation, under ultrasonic waves were mixed. Check the field emission electron microscope images of microscope (FE-SEM) represent a uniform distribution of silver nanoparticles in the context of sea floor powder
کلیدواژهها [English]
سنتزنانوبیوکامپوزیتنقره-پودرکفدریا
علی مهریزاد*
گروه شیمی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
تاریخ دریافت: 24/01/95 تاریخ تصحیح: 15/07/95 تاریخ پذیرش: 17/12/95
چکیده
درتحقیقحاضر، ابتدامحلولکلوئیدینانوذراتنقرهازاحیاءنمکنیتراتنقرهبهروشاحیاءشیمیاییسنتزشد. دراین روش پلی وینیل الکل (PVA)بهعنوانعاملپایدارکنندهوتریسدیمسیتراتبهعنوانعاملاحیاءکنندهمورداستفادهقرارگرفت. طیفسنجیجذبمرئی-فرابنفش (UV-Vis) وتکنیکپراکندگیدینامیکینور (DLS)تشکیلنانوذراتنقرهبااندازهمتوسط 43 نانومترراتاًییدکردند. درمرحلهبعدیپودرکفدریاخریداریشده،چندینمرتبهباآبمقطرشستشودادهشدوپسازخشککردنازالکعبوردادهشدتاذراتبااندازهیکنواختحاصلشوند. ترکیباجزاءسازندهپودرآمادهسازیشدهبااستفادهازطیف سنجی فلورسانس اشعه ایکس (XRF)شناساییشد. برایتهیهنانوبیوکامپوزیتموردنظر،مقدارمناسبیازمحلولکلوئیدینانوذراتنقرهسنتزشدهبامقدارمعینیازپودرکفدریاآمادهسازیشده،تحت امواج اولتراسونیکمخلوطشدند. بررسیتصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM)بیانگرتوزیعیکنواختنانوذراتنقرهدربسترپودرکفدریابود.
واژگان کلیدی: نانوذرات نقره، احیاء شیمیایی، پودر کف دریا، نانو بیوکامپوزیت
1- مقدمه
امروزه استفاده از ذرات فلزی صفر ظرفیتی در پاکسازی آبها و خاکهای آلوده، موضوع بسیاری از تحقیقات بوده و مقالات منتشر شده در این زمینه حاکی از آن است که این ذرات (بویژه در مقیاس نانو) توانائی فوقالعادهای دارند. در سالهای اخیر پیشرفتهای چشمگیری در تبدیل آلایندههای آلی و معدنی به ترکیبات بیضرر با استفاده از فلزات صفر ظرفیتی نظیر آهن صورت پذیرفته است [5-1]. اساس کار برد این است که آلایندههای زیست محیطی میتوانند فلزات صفر ظرفیتی را اکسید نموده و خود احیاء شوند. مشکل اصلی استفاده از ن[1]انوذرات فلزات صفر ظرفیتی این است که چنین ذراتی به دلیل واکنشپذیری بسیار بالا به سرعت اکسیده شده و یا کلوخهای میشوند که این امر منجر به کاهش مکانهای فعال میشود. راه حل این مشکل تهیه کامپوزیتهایی است که قادر به تثبیت و نگهداری این نانوذرات میباشند. در نتیجه، امروزه مطالعاتی در زمینه نگهداری و تثبیت این نانوذرات بر روی مواد مختلفی مانند زئولیتها، خاک رس، کربن فعال صورت پذیرفته است [8-6]. در سالهای اخیر نانوذرات نقره کاربردهای زیادی در زمینههای مختلف پیدا کردهاند که از آن جمله میتوان به کاربرد این ذرات در حذف آلایندهها اشاره کرد [12-9]. نانوذرات نقره با استفاده از روشهای مختلفی مانند احیاء شیمیایی، الکتروشیمیایی، فوتوکاتالیزوری و غیره تهیه شدهاند[16-13]. یکی از رایجترین روشها برای سنتز نانوذرات نقره، احیاء شیمیایی محلول نمکهای نقره به وسیله عوامل احیاءکننده مناسب میباشد که در فرآیند سنتز، کاتیونهای نقره با استفاده از عامل احیاءکننده احیاء شده و بصورت ذرات نقره صفر ظرفیتی حاصل میشوند. همانطور که قبلاً اشاره شد، مشکل اصلی استفاده از نانوذرات فلزات صفر ظرفیتی، سرعت اکسیده شدن بسیار بالای چنین ذراتی است که منجر به کاهش مکانهای فعال میشود و راه حل این مشکل، تثبیت و نگهداری چنین ذراتی در بستر کامپوزتها میباشد. به همین منظور در تحقیق حاضر در نظر است از پودر کف دریا به عنوان بستر کامپوزیت استفاده شود. کف دریا، غضروف پشت نرم تنی است که مخصوص آبهای شور است و هنگامی که این نرم تن میمیرد و بدنش توسط ماهیها خورده میشود این غضروف توسط ماهیها قابل خوردن نبوده و چون سبک است به سطح آب دریا آمده و توسط امواج به سمت ساحل کشیده میشود و توسط مردم محلی جمع آوری شده و پس از خشک شدن به قیمت ناچیزی جهت تغذیه پرندگان و یا سایر مصارف نظیر پودر سفید کننده دندان به فروش میرسد [17و18]. در این تحقیق در نظر است ابتدا نانوذرات نقره به روش احیاء شیمیائی سنتز شده و از آمیختن این نانوذرات با پودر کف دریا، نانو بیوکامپوزیت نقره-پودر کف دریا تهیه شود.
2- روش تجربی
2-1- مواد شیمیایی و دستگاهها
پودر کف دریا از فروشگاه عطاری خریداری شد. نیترات نقره (AgNO3)، پلی وینیل الکل (PVA) و تری سدیم سیترات (Na3C6H5O7) از شرکت مرک تهیه شد. در تمامی آزمایشات از آب دوبار تقطیر (دیونیزه) استفاده شد.
برای تهیه نانو بیوکامپوزیت نقره- پودر کف دریا از دستگاه اولتراسونیک Elma T 460/H, 170 W, 35 kHz استفاده شد. به منظور شناسائی نانوذرات نقره سنتز شده از اسپکتروفوتومتر دو شعاعی مرئی فرابنفش ([2]UV-Vis) UV-1700 Shimadzu و دستگاه پراکندگی دینامیکی نور (DLS[3]) ZS 3600 Malvern Nanosize استفاده شد. جهت ارزیابی عناصر و اجزاء سازنده پودر کف دریا از طیفسنج فلورسانس اشعه ایکس ([4]XRF) ED 2000 Oxford استفاده گردید. برای بررسی ریخت شناسی (مورفولوژی) کامپوزیت تهیه شده از میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی ([5]FE-SEM) MIRA3FEG Tescan استفاده شد.
2-2- روش سنتز نانوذرات نقره
ابتدا محلول کلوئیدی نانوذرات نقره از احیاء نمک نیترات نقره به روش احیاء شیمیایی سنتز شد. برای این منظور در ارلن مایر کاملاً تمیز 500 میلیلیتری مقدار 225 میلیلیتر آب دوبار تقطیر ریخته شد و بر روی آن 25 میلیلیتر پلی وینیل الکل 1 % اضافه شد و مخلوط حاصل بر روی همزن مغناطیسی (با دور rpm 800) مجهز به هیتر قرار داده شد و تا نزدیکی نقطه جوش حرارات داده شد. قبل از جوشیدن محلول، 500 میکرولیتر از نیترات نقره 40 مولار اضافه شد و در حین جوشیدن 3 میلیلیتر از تریسدیم سیترات 15 % بصورت قطره قطره اضافه شد. ارلن حاوی محتویات فوق در درون مخلوط آب و یخ قرار داده شد تا دمای آن به 8-7 درجه سلسیوس کاهش یابد.
2-3- روش آمادهسازی پودر کف دریا
پودر کف دریا خریداری شده، چندین مرتبه با آب مقطر شستشو داده شد و پس از خشک کردن از الک عبور داده شد تا ذرات با اندازه یکنواخت حاصل شوند.
2-4- روش تهیه نانو بیوکامپوزیت نقره-پودر کف دریا
به منظور تهیه نانو بیوکامپوزیت نقره- پودر کف دریا، ارلن محتوی 200 میلیلیتر محلول کلوئیدی نانوذرات نقره سنتز شده به مدت 5 دقیقه تحت امواج اولتراسونیک (با فرکانس 45 کیلو هرتز و قدرت100 % ) قرار داده شد، سپس 20 گرم از پودر کف دریای آمادهسازی شده بر روی آن اضافه شد و مخلوط حاصل به مدت 30 دقیقه تحت امواج اولتراسونیک قرار داده شد. نهایتاً مخلوط تهیه شده با استفاده از قیف بوخنر صاف شد و پودر حاصل در داخل آون با دمای 60 درجه سلسیوس به مدت 20 ساعت خشک شد.
3- بحث و نتیجهگیری
در این بخش به ترتیب، نتایج حاصل از ارزیابی کیفیت نانوذرات نقره سنتز شده، پودر کف دریا آمادهسازی شده و نانو بیوکامپوزیت نقره-پودر کف دریا تهیه شده ارائه شده است.
3-1- شناسائی نانوذرات نقره سنتز شده
به منظور شناسائی نانوذرات نقره سنتز شده و نیز تعیین سایز و دامنه توزیع نانوذرات به ترتیب از طیف حاصل از طیفسنجی جذب مرئی فرابنفش (UV-Vis) و نمودار بدست آمده از تکنیک پراکندگی دینامیکی نور (DLS) بهره برده شد که نتایج در شکلهای 1 و2 شده است.
شکل 1. طیف جذبی UV-Vis نانوذرات نقره سنتز شده
شکل 2. نمودار DLS نانوذرات نقره سنتز شده
همانطور که از شکل 1 مشاهده میشود حداکثر طول موج جذب محلول کلوئیدی نانوذرات نقره برابر 465 نانومتر میباشد که این مقدار از مشخصات جذبی نانوذرات نقره در ناحیه مرئی-فرابنفش بوده و در توافق با یافتههای دیگر پژوهشگران میباشد [19]. با توجه به شکل 2 نیز ملاحظه میشود میانگین سایز ذرات نقره سنتز شده برابر 13/43 نانومتر میباشد.
3-2- شناسائی پودر کف دریا
جهت شناسائی عناصر و اجزاء سازنده پودر کف دریا از تکنیک طیفسنجی فلورسانس اشعه ایکس (XRF) استفاده شد که نتایج حاصل در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1. نتایج آنالیز XRF پودر کف دریا
ترکیب شیمیایی |
درصد وزنی (%) |
CaO |
54/92 |
Na2O |
78/1 |
SO3 |
74/1 |
MgO |
43/1 |
Cl |
79/0 |
SrO |
62/0 |
SiO2 |
44/0 |
Fe2O3 |
43/0 |
K2O |
14/0 |
با توجه به نتایج مندرج در جدول 1 ملاحظه میشود که قسمت اعظم پودر از اکسید کلسیم تشکیل شده است.
3-3- شناسائی نانو بیوکامپوزیت نقره-پودر کف دریا
به منظور ارزیابی ریخت شناسی (مورفولوژی) کامپوزیت تهیه شده و نیز بدست آوردن نقشه نقطه به نقطه (Dot mapping) آن، از میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) استفاده شد که تصاویر حاصل در شکلهای3 و4 نشان داده شده است.
شکل 3. تصویر FE-SEM نانو بیوکامپوزیت نقره-پودر کف دریا
شکل 4. Dot mapping نانو بیوکامپوزیت نقره-پودر کف دریا
با توجه به تصویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی و نقشه نقطه به نقطه نانو بیوکامپوزیت تهیه شده (شکلهای 3و4) ملاحظه میشود که توزیع نانوذرات نقره در بستر پودر کف دریا بصورت کاملاً یکنواخت میباشد که حاکی از موفقیت در تثبیت و نگهدای نانوذرات نقره در بستر کامپوزت میباشد که این امر میتواند در کاربرد نانوذرات نقره در زمینههای رفع آلودگی ترکیبات آلی نقش بسزائی ایفا کند.
4- نتیجهگیری
طیف جذبی UV-Vis و نمودار DLS مؤید سنتز نانوذرات نقره با قطر متوسط 13/43 نانومتر میباشد. شناسائی ترکیب شیمیایی پودر کف دریا با تکنینک XRF نشان داد که بخش اعظم آن از اکسید کلسیم تشکیل شده است. تصاویر حاصل از FE-SEM و Dot mapping حاکی از آن است که توزیع ذرات نقره در بستر پودر کف دریا بصورت یکنواخت صورت پذیرفته است.
5- مراجع
[1] X. Fan, F. Zhang, G. Zhang, J. Du, Dyes Pigments, 75 (2007) 189.
[2] C. J. Liao, T. L. Chung, W. L. Chen, S. L. Kuo, Journal of Molecular Catalysis A: Chemical, 265 (2007) 189.
[3] Y. H. Hwang, D. G. Kim, H. S. Shin, Journal of Hazardous Materials, 185 (2011) 1513.
[4] T. Almeelbi, A. Bezbaruah, Journal of Nanoparticle Research, 14 (2012) 900.
[5] M. Agrwal, D. Patel, International Journal of Environmental Research, 9 (2015) 1055.
[6] G. Riahi, D. Guillemot, M. Polisset-Thfoin, A. A. Khodadadi, J. Fraissard, Catalysis Today, 72 (2002) 115.
[7] M. M. Hossain, M. A. Al-Saleh, M. A. Shalabi, T. Kimura, T. Inui, Applied Catalysis: A, 274 (2004) 43.
[8] F. Marahel, M. Ghaedi, S. Nasiri Kokhdan, Fresenius Environmental Bulletin, 21 (2012) 163.
[9] H. H. Nersisyan, J. H. Lee, H. T. Son, C. W. Won, D. Y. Maeng, Material Research Bulletion, 38 (2003) 949.
[10] A. Panacek, L. Kvitek, R. Prucek, M. Kolar, R. Vecerova, N. Pizurova, Journal of Physical Chemistry, 110 (2006) 16248.
[11] S. Shrivastava, T. Bera, A. Roy, G. Singh, P. Ramachandrarao, D. Dash, Nanotechnology, 18 (2007) 103.
[12] B. Reidy, A. Haase, A. Luch, K. A. Dawson, I. Lynch, Materials, 6 (2013) 2295.
[13] E. Sumesh, M. S. Bootharaju, A, T. Pradeep, Journal of Hazardous Materials, 189 (2011) 450.
[14] J. Pal, M. Kanti Deb, D. K. Deshmukh, D. Verma, Applied Water Science, 3 (2013) 367.
[15] A. Ebeling, V. Hartmann, A. Rockman, A. Armstrong, R. Balza, J. Erbe, D. Ebeling, Computational Water, Energy, and Environmental Engineering, 2 (2013) 16.
[16] T. Ahmed, Z. Ahmad Bhatti, F. Maqbool, Q. Mahmood Faridullah, S. Qayyum, N. Mushtaq Desalination and Water Treatment, 57 (2016) 1.
[17] J. Cadman, S. Zhou, Y. Chen, Q. Li, Journal of Bionic Engineering, 9 (2012) 367.
[18] M. R. Shushizadeh, E. Moghimi Pour, A. Zare, Z. Lashkari, Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, 6 (2015) 133.
[19] A. R.Kiasat, R. Mirzajani, F. Ataeian, M. Fallah-Mehrjard, Chinese Chemical Letters, 21 (2010) 1015.
*. نویسنده مسئول: استادیار شیمی فیزیک ali.mehrizad@yahoo.com & mehrizad@iaut.ac.ir
[2] Ultraviolet-Visible
[3] Dynamic light scattering
[4] X-ray fluorescence
[5] Filed emission scanning electron microscopy