شناسایی ترکیبات با خواص ضداکسیدانی موثر در عصاره‌ی برگ گیاه گردو با استفاده از کروماتوگرافی مایع – طیف‌سنجی جرمی و روشهای کالیبراسیون چندمتغیره خطی

نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه کاشان

2 دانشگاه ارومیه

3 دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

چکیده

برگ گیاه گردو به دلیل اثرات گوناگون در دارو درمانی و طب سنتی شناخته شده است. این گیاه دارای خواص ضداکسیدانی و ضدمیکروبی خوبی می‌باشد. در این مطالعه، عصاره‌ی برگ گیاه گردو از مناطق مختلف ایران به‌وسیله‌ی دستگاه‌ کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا-طیف‌سنجی جرمی مورد تجزیه قرار گرفت. نمونه‌ها از نظر فعالیت بازداری رادیکال آزاد، به‌وسیله‌ی سنجش 2، 2-دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) مورد آزمایش قرار گرفته و با استفاده از چندین روش کالیبراسیون چندمتغیره‌ی خطی، شناسایی پیک‌های مسئول خاصیت ضداکسیدانی از پیک‌های کروماتوگرافی صورت پذیرفت. از بین روش‌های مورد مطالعه روش رگرسیون اجزای مستقل به‌دلیل سادگی و تفسیرپذیری ضرایب رگرسیون، برای نشان دادن ترکیبات مسئول فعالیت ضداکسیدانی در نمونه‌ها ترجیح داده می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Identification of potential antioxidant compounds in the Juglans regia L. (walnut) leaves using HPLC -MS and linear multivariate calibration methods

نویسندگان [English]

  • Saeed Masoum 1
  • Naser Samadi 2
  • Bahare Mehrara 2
  • Mehrdad Akhgari 3
1 Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, University of Kashan, Kashan, Iran
2 Department of Chemistry, Faculty of Science, Urmia University, Urmia, Iran
3 Department of Chemistry, Faculty of Science, Urmia University, Urmia, Iran
چکیده [English]

The leaves of Juglans regia L. (walnut) is known for its diverse effects in drug therapy and traditional medicine.This plant has good antioxidant and antimicrobial properties. In this study, extract of leaves of walnut from different regions of Iran was analyzed by high performance liquid chromatography-mass spectrometry. Samples were tested for their free radical scavenging activity using 2,2 -diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) assay and by numerous linear multivariate calibration techniques to identify the peaks potentially responsible for the antioxidant activity from chromatographic fingerprints. From the studied techniques, independent component regression (ICR) was preferred to exhibit the potential antioxidant active compounds in samples because of its high repeatability, simplicity, and interpretability of the regression coefficients.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Leaves of Juglans regia L. (walnut)
  • Linear multivariate calibration
  • Potentially antioxidant compounds
  • Independent component regression
[1] M. Payam, Medicinal plants, Islamic Azad University, Ghodss area, (1388) 132.
[3] Y.S. Velioglu, G. Mazza, L. Gao, B.D. Oomah, Journal Agricultural and Food Chemistry, 46(1998) 4113.
‌[4] H. Stenlund, A. Gorzsas, P. Persson, B. Sundberg, J. Trygg, Analytical Chemistry, 80 (2008) 6898.
[5] H. Martens, M. Martens, Multivariate Analysis of Quality, An Introduction, Wiley, Chichester, (2001).
[6] N.R. Draper, H. Smith, Applied Regression Analysis, Wiley, New York, (1981).
[7] V. Centner, D.L. Massart, O.E. de Noord, S. de Jong, B.M. Vandeginste, C. Sterna, Analytical Chemistry, 68(1996) 3851.
[8] B. Vandeginste, D. Massart, L. Buydens, S. De Jong, P. Lewi, J. Smeyers-Verbeke, Handbook of Chemometrics and Qualimetrics: Part B, Elsevier, Amsterdam, (1998).
[9] J. Sjoblom, O. Svensson, M. Josefson, H. Kullberg, S. Wold, Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 44 (1998) 229.
[10] C.A. Andersson, Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 47 (1999) 51.
[11] J. Trygg, S. Wold, Journal of Chemometrics, 16 (2002) 119.
[12] L. ErikssonL, E. Johansson, N. Kettaneh-Wold, J. Trygg, C. Wikström, S. Wold, Multi- and Megavariate Data Analysis. Part I, Basic Principles and Applications, Umetrics AB, Umea, (2006) p. 425.
[13] J. Chen, X.Z. Wang, Journal of Chemical Information and Computer Sciences, 41(2001) 992.
[14] J. Durbin, G.S. Watson, Biometrika, 37(1950) 409.
[15] Y.W. Zhang, Y. Zhang, Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 98 (2009) 143.
[16] E. Noumi, M. Snoussi, N. Trabelsi, R. Ksouri, G. Hamdaoui, L. Bouslama, A. Bakhrouf, Journal of Medicinal Plants Research, 6 (2012)1468.
[17] A. Jalili, A. Sadeghzade, Journal of Biochemistry Research, 6 (2012)33.
[18] J. Regueiro, C. Sánchez-González, A. Vallverdú-Queralt, J. Simal-Gándara, R. Lamuela-Raventós, M. Izquierdo-Pulido, Food Chemistry, 152 (2014) 340.
[19] C. Tistaert, B. Dejaegher, N. Nguyen Hoai, G. Chataigné, C. Rivière, V. Nguyen Thi Hong, M. ChauVanb, J. Quetin-Leclercq, Y. Vander Heyden, Analytica Chimica Acta, 652 (2009) 189.
[20] C. Tistaert, B. Dejaeghera, G. Chataignéb, C. Rivièreb, N. Nguyen Hoaic, M. ChauVanc, J.Quetin-Leclercqb, Y. Vander Heyden, Analytica Chimica Acta, 721 (2012) 35.
[21] S. Masoum, M. Mehran, S. Ghaheri, Journal of Separation Science, 38 (2015) 410.
[22] M. Saeed, Gh. Narges, J. Of Applied Chemistry, 39 (1395) 165, in Persian.
[23] B. G. M. Vandeginste, D. L. Massart, L. M. C. Buydens, S. deJong, P. J. Lewi, J. Smeyers-Verbeke, Handbook of Chemometrics and Qualimetrics. Part A, Elsevier, Amsterdam, (1998) 374.