سنتز سبز و مشخصه‌یابی نانو حسگرهای نقاط کربنی با استفاده از پوست تخمه کدو جهت اندازه‌گیری اسپکتروفلوریمتری ال- سیستئین

نوع مقاله : مقاله علمی پژوهشی

نویسندگان

گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

چکیده

در این تحقیق نقاط کربنی با شدت نورتابی بسیار بالا با استفاده از پوست تخمه کدو به عنوان یک منبع جدید و سبز توسط روش آب گرمایی سنتز شد. نقاط کربنی تهیه شده توسط آنالیز پراش اشعه ایکس، طیف‌سنجی تبدیل فوریه فروسرخ و آنالیز میکروسکوپی الکترونی روبشی مشخصه یابی شدند. متوسط اندازه ذرات نقاط کربنی سنتز شده حدود 59 نانومتر برآورد گردید. علاوه بر این ویژگی نورتابی نقاط کربنی سنتز شده نیز با استفاده از روش فوتولومینسانس بررسی گردید و با توجه به شدت نورتابی بالایی که در طول موج تحریک 340 نانومتر و طول موج نشری 425 نانومتر نشان دادند، از آنها به عنوان نانو حسگر برای اندازه‌گیری ال- سیستئین استفاده شد. با افزودن ال- سیستئین میزان نشر محلول نقاط کربنی کاهش یافت. جهت افزایش حساسیت روش پارامترهای موثر بر شدت خاموش‌کنندگی ال- سیستئین مانند pH، زمان برهمکنش و قدرت یونی محیط مورد ارزیابی و بهینه سازی قرار گرفت.در شرایط بهینه آزمایشگاهی، گستره خطی 500- 5 میکرومولار، حدتشخیص 1 میکرومولار و انحراف استاندارد نسبی (در غلظت 10 میکرومولار از ال- سیستئین) 3 درصد به دست آمد. از روش افزودن برای بررسی صحت روش پیشنهادی استفاده شد که با توجه به درصد‌ بازیابی‌ها ( 102-96 درصد) روش پیشنهادی یک روش قابل اعتماد برای اندازه‌گیری ال- سیستئین در نمونه‌های مورد آزمایش می‌باشد. در نهایت نانوحسگر تهیه شده برای اندازه‌گیری ال- سیستئین در نمونه‌های آب شهر با موفقیت مورد استفاده قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Green Synthesis and Characterization of Carbon Dots Nanosensors Using Pumpkin Seed Shell for Spectrofluorimetric Determination of L-cysteine

نویسندگان [English]

  • Afsaneh Zarei Manujan
  • Alireza Bazmandegan-shamili
  • Mohammad Sabet
  • Masoud Rohani Moghadam
Department of Chemistry, Faculty of Science, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran
چکیده [English]

In this research, carbon dots with high luminescence intensity were synthesized using pumpkin seed shell as a new and green source with hydrothermal method. The prepared carbon dots were characterized using X-ray diffraction, Fourier transform infrared spectroscopy and Scanning electron microscopy. The average size of the synthesized carbon dots was estimated about 59 nm. In addition, the luminescence property of the synthesized carbon dots was evaluated using photoluminescence analysis and according to their high luminescence property at excitation wavelength of 340 nm and emission wavelength of 425 nm, they were used as nanosensor for the determination of L-cysteine. By addition of L-cysteine, the emission intensity of carbon dots solution was reduced. In order to enhancement of the method sensitivity, the effective parameters on the quenching intensity of L-cysteine such as pH, interaction time and environment ionic strength were examined and optimized. Under the laboratory optimum conditions, linear range of 5-500 µM, limit of detection of 1.0 µM and relative standard deviation (at 10 µM of L-cysteine) of 3% was obtained. The accuracy of the proposed method was evaluated using spiking procedure and according to the recoveries percent (96-102), the proposed method is a reliable method for determination of L-cysteine in the examined samples. Finally, the prepared nanosensor was successfully used for the determination of L-cysteine in tap water samples.

کلیدواژه‌ها [English]

  • L-cysteine
  • Luminescence
  • Pumpkin seed shell
  • Carbon dots
  • Nanosensor